BEELD - Yvon Grevers

BEELD – Yvon Grevers

'Nestvogel'

‘Nestvogel’

Yvon Grevers woont en werkt als beeldend kunstenaar in Zoetermeer. Daarnaast is zij werkzaam als psycholoog binnen het Voortgezet Speciaal Onderwijs in Den Haag.

“Eén moment uit de levensfilm stilzetten en vorm geven in alle schoonheid, verfijning en gelaagdheid: dat is waar ik als kunstenaar steeds naar op zoek ben.”

Vogels en de vogelwereld spelen een hoofdrol in Yvon’s werk. Met de vogel(wereld) voelt zij zich diep verbonden. Vliegen: het aardse overstijgen, de overzichtspositie innemen. Maar ook: landen, een nest bouwen, een bedding maken. De wens om zowel vogel als nest te kunnen zijn – nestvogel! Tevens werkt zij graag met het nest als metafoor voor het menselijk gezin.

Kunstenaar en psycholoog komen samen in BEELD-SPRAAK. In (helende) verhalen en metaforen die vorm krijgen, verbeeld worden.
“Wij mensen leven verhalen. We leren ervan. We kunnen erdoor geheeld worden.
Ik rafel verhalen en metaforen uit om uit te komen bij een kernbeeld, een sleutelbeeld.
Door dat beeld vervolgens vorm te geven, land ook ik in mijn verhaal.”

Meer over Yvon Grevers is te vinden op haar website

Yvon is deelnemer in TERRA ARTPROJECTS Zoetermeer,  en www.kunstencultuurzoetermeer.nl

Van divers pluimage…

In de maand december is het werk van Yvon Grevers te zien in het Terratorium. De vogelwereld is haar grote inspiratiebron. “Vogels hebben het vermogen om te vliegen, het aardse te overstijgen en een overzichtspositie in te nemen. Maar vogels kunnen ook ‘landen’: een nest bouwen, een bedding maken.”

“Ik laat mij inspireren door vogels van divers pluimage”, aldus Grevers. “Van de magische hop tot de slimme kraai. De uil nodigt me in het bijzonder uit tot onderzoek in keramiek of brons.

Yvon Grevers

 

Welk nest?
Als psycholoog werkt Grevers tijdens haar begeleidingen graag met het nest als metafoor voor het menselijk gezin. Als kunstenaar verbeeldt ze regelmatig nesten in verschillende materialen. “Ouders bouwen een nest met het materiaal wat ze ter beschikking hebben. Soms is het nest groot, soms klein. Soms zacht, soms hard. Soms is het gemaakt van takjes, mos en dons. Soms bestaat het uit keien, scherven en prikkeldraad. Beschadigde ouders bouwen nesten met gaten. En sommige ouders lukt het al helemaal niet (meer) om een nest te bouwen. De ‘bagage’ waarmee de jongen moeten uitvliegen is evenzo zeer verschillend. Daarmee moeten ze het doen en er iets van maken.”

Yvon Grevers werkt momenteel veel in keramiek, gecombineerd met diverse materialen. “Ik voel echter de (edel)metalen ook weer trekken”, vertelt zij. “Bijvoorbeeld draagbare objecten in zilver, eventueel gecombineerd met andere materialen.”

De expositie ‘Van divers pluimage…’ is de hele maand december 2014 gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag (eerste- en tweede kerstdag gesloten) van 11-17 uur, adres: Dorpsstraat 12.

Met tekstschrijver en verhalenverteller Saskia den Broeder heeft Yvon een samenwerking onder de naam ‘Tussen woord en beeld’.

 

African Story (brons, gemengde techniek)

African Story
(brons, gemengde techniek)

 

Dwergooruiltje

Dwergooruiltje

 

'Bagage' (gemengde techniek)

‘Bagage’
(gemengde techniek)

'Stadsnest'

‘Stadsnest’