The Colorfield Performance 15 juni 2018

The Colorfield Performance 15 juni 2018

15 juni 2018 verslag dag schilderen met Dirk Hakze en 4 andere kunstenaars.

We hadden prachtig weer, 20 graden, weinig wind en geen spatje regen.
Vanaf half negen tot zes uur vol vuur gebouwd aan “Mienskip” de duurzame stad van de toekomst. Nu niet een half jaar eindeloos laagjes schilderen, maar in één dag met veel kleur een echte uitdaging.

Enkele links met film

Verslag Cultureel jaar Friesland 2018  Colorfield te zien op Foto 108/109

Rob Busquet CH2018

Waadhoeke TV

Heereveense courant

Johan van Zijll Langhout

 

15 juni 2018 doe ik mee met The Colorfield Performance in Sloten (Friesland)

In het kader van het gegeven dat Leeuwarden in 2018 tot Culturele Hoofdstad van Europa is benoemd, heeft Dirk Hakze het initiatief genomen om een nieuwe editie in de reeks van The Colorfield Performance te ontwikkelen.

The Colorfield Performance is de verzamelnaam voor de grote Land- Art projecten, waarin Dirk Hakze samenwerkt met andere kunstenaars. Het idee hierachter is dat vanuit een gemeenschappelijk concept individuele bijdragen samenvloeien tot één grote kleurrijke eenheid.

Samen met 400 kunstenaars maak ik een Gesamtkunstwerk. Dit sluit aan bij het centrale thema “Mienskip” van Culturele Hoofdstad 2018. Dit kunstwerk heeft de omvang van een Land-Art project. In een open landschap worden 499 panelen opgesteld in de vorm van een driehoek met zijden van 144 meter.  Het getal 144 is afkomstig uit de reeks van Fibonacci, die verbonden is met de maatverhouding van de Gulden Snede. Er is gekozen voor een driehoek omdat deze meetkundige vorm zich autonoom verhoudt t.o.v. het verkavelde Friese landschap. Deze driehoek is voor Dirk Hakze ook verbonden met de beginselen van Gelijkheid, Vrijheid en Broederschap, die aan de basis liggen van onze huidige democratie.

Colorfield Sloten

The Colorfield Performance CH 2018 wordt georganiseerd door Dirk Hakze Kunstwerken uit Sneek. 

Dirk Hakze wordt daarbij bijgestaan door een groep vrijwilligers, die deel uitmaken van een vaste kern. Daarnaast wordt hij geholpen door diverse inwoners van Sloten e.o.  Dirk Hakze heeft na de academie een opleiding Kunstmanagement gedaan aan de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten en is daarna onmiddellijk doorgegaan in de beroepspraktijk van beeldend kunstenaar, performer en organisator van projecten en evenementen bij verschillende organisaties,zoals o.a. het Oerol festival.

opstelling TCP 2000

Opstelling Colorfield Performance 2000

Het is de bedoeling dat alle 400 kunstenaars in een groep van maximaal 8 deelnemers in één dag allemaal hun schilderij maken op een paneel watervast multiplex met de afmeting van 122x122cm. Iedere deelnemer werkt naar eigen inzicht aan haar/ zijn kunstwerk . Als initiatiefnemer beschildert Dirk Hakze zelf 99 schilderijen. De enige restrictie is dat er met kleur wordt gewerkt. In ongeveer 101 dagen ontstaat een Colorfield  uit het samenstel van verschillende individuele bijdragen. Vanaf afstand gezien vloeien de schilderijen in elkaar over en interfereren de kleuren met elkaar en ontstaat één groot kunstwerk The Colorfield Performance CH 2018. Het beste standpunt om dit te zien is bij het kanon op het bolwerk van Sloten.

Vrijdag 15 juni 2018 ben ik een van de 400 kunstenaars die meewerken aan de Land-Art The Colorfield Performance van Dirk Hakze.