Op de Vulkaan ... Beleef het mee: De expositie

Op de Vulkaan … Beleef het mee: De expositie

Festival Op De Vulkaan – Zaterdag 17 en zondag 18 mei 2014

Op de Vulkaan is een festival waar verschillende disciplines elkaar ontmoeten, het persoonlijke en het politieke samenkomen en waar deze tijd en zijn nieuwe vormgevers centraal staan. Dansen Op de Vulkaan? Wij niet. Wij kijken hem recht in zijn smoel.

Op de Vulkaan is kunst, politiek, spiritualiteit. Confronterend. Inspirerend. OuiShare Fest staat dit jaar in het teken van ‘the age of communities’. Op De Vulkaan is als festival verbonden met OuiShare Fest. Op de Vulkaan is voor iedereen die deze tijd durft te kleuren. Op de Vulkaan verkent het ongekende. In beelden, woorden, klanken.

Festival Op de Vulkaan  Sharing richness

The theme of this year’s On the Volcano Festival is Richness in all its different dimensions. We are showing, discussing and working on richness and poverty in the economic, natural, and cultural sense. What is really valuable? How do we create positive value? What are the negative side effects of getting rich: in other words: when is gathering richness leading to waste, to negative spill overs, to spoiled people, the dark side of richness? What can we do in joined effort to make a more positive turn? What can we do to cherish talents, to threat people and natural resources respectful in their own way and not as a means to achieve (material) goals?

Satellite event of Ouisharefest: ‘The age of communities’

On the Volcano is a satellite event of the OuiShare Fest which is taking place in Paris from May 5-7.
OuiShare Fest 14 will explore “The Age of Communities”. Connected by shared values, knowledge, and resources or by digital and physical spaces, communities are transforming cities, organizations and civic action everywhere in the world.

They are driving movements such as collaborative consumption, open source, makers and fablabs, coworking, crowdfunding, alternative currencies and more. How do these pieces fit together? What is the bigger picture?

Amanda Jansen, Ouishare connector for the Netherlands and the city of The Hague, will report from the annual Paris based ‘headquarters’ of the OuiShare network, Cabaret Sauvage, she will actively participate in the OuiShare Fest. At the ‘On the Vulcano ( Op de Vulkaan) Festival’ we are aiming to build on and work out ideas from a glocal perspective from the Ouisharefest about communities based collaborative economy aimed at sharing richness (wealth) and enriching communities.

Het delen van rijkdom

Kunstenaars presenteren kunstwerken die zij associeren met rijkdom. Zij vertellen hun verhalen.

Lijst exposanten Noordwal:

Chris de Vis H 90 cm B 120 cm D 60 cm, geoxideerd staal: “Vogelman met jong”

Chris de Vis - Vogelman met Jong

Lucia Contreras polymeerklei op katoen 52 bij 52 cm: “Ex Voto”

Lucia Contreras - Ex Voto

Annabelle Schatteman papier maché 35x30x15 cm:“Roles, expertations, aspirations”

Annabelle Schatteman - Roles, expectations, aspirations

Karien Heijtlager Brons mans groot – “Wat is rijkdom?”

Karien Heijtlager

Denis Guzzo foto 80 bij 120 cm – onderzoek cultuurlandschap

Denis Guzzo

Esther van der Wegen: “Eigen stem”
ondertitel: “Ik hoorde tussen dat geschreeuw ineens mijn eigen stem”

Op deze tekening zie je mijn strijd, mijn talent en mijn grote geluk: mijn creativiteit en gevoeligheid. De vogels verbeelden mijn gedachten en mijn verbeelding, maar ook de schoonheid en het lawaai van de buitenwereld, die mij soms overweldigen. Ik heb de neiging in het gedrang te raken door alle prikkels die op me afkomen, wat als gevolg heeft dat de wereld en ik elkaar niet altijd goed begrijpen. Mijn  rijkdom is voor mij mijn talent te leven en dat de wereld in te zetten. En rijkdom is ook de liefde om elkaar de ruimte te geven te worden wie hij is.

Esther van der Wegen - Eigen Stem

 

CIS 30xA4 april: “30 day’s artist experiment

Cis - 30 days artist experiment

 

Lijst exposanten kunstenaars die Ateliers huren bij Conceptors:

Thierry Langeweg 100×100 Foto: “Planet”

Thierry Langeweg (1981) verwondert zich over de gemaakte wereld om ons heen en vraagt zich af of het architectonisch ideaal van totale maakbaarheid niet een utopie is. Een utopie die in toenemende mate leidt tot een steeds verder (over)gesystematiseerde Dingwelt.
Zijn stillevens uit de maakbare wereld nemen de toeschouwer mee in een wereld van filosofie, karikatuur, bouwkundige visualisaties en sciencefiction.

www.thierrylangeweg.com
Thierry Langeweg - Planet

 

Thierry Langeweg - video installatie

Thierry Langeweg –
video installatie

 

Mariska Mallee 70×70 acryl op doek: Innerlijke ruimte

Kon ik maar beseffen hoeveel ruimte er is: Tussen afzonderlijke sterrenstelsels en de allerkleinste deeltjes uit de kwantummechanica. Er is meer leegte dan materie. Het toeval creëert. Een samenwerking om weer uiteen te vallen. Alles stroomt, verschijnt en verdwijnt. Lichaam en geest. Ik verdwijn en verschijn als een klomp levende cellen. Massa en energie, bewustzijn en creatie, geboorte en dood.
Waar bestuur ik mijn ik? Voelen dat deze innerlijke ruimte mysterie en rijkdom is.

I wish I could understand the amount of space there is, between individual galaxies and the smallest particles of quantum mechanics. There is more emptiness than matter. Coincidence creates. A collaboration to fall apart. Everything flows, appears and disappears. Body and mind. I disappear and appear as a lump of living cells. Mass and energy, consciousness and creation, birth and death.
Where can I manage my ego? 
Feel that this Inner Peace is mystery and richness.

Mariska Mallee - Innerlijke ruimte

 

Annemieke Fierinck 60×80 acryl op doek: “Midas came around … and look what he left behind”

de tekeningen en schilderijen die ik maak gaan meestal over alledaagse natuurvondsten.
je hoeft niet ver te gaan om ze te vinden.
bladeren, takken, veren, schelpen, gaaf of beschadigd.
ze trekken mijn aandacht. ik raap ze op. het verveelt me nooit.
dat voelt rijk.

www.annemiekefierinck.nl
www.facebook.com/annemieke.fierinck

Annemieke Fierinck - Midas came around ...

 

Lawrence Kwakye 2x 80×100 acryl op doek  “the Promise part one” en “the Promise part two”

Als vertrekpunt voor de schilderijen koos ik twee momentopnames uit het leven van mijn vader. Mijn vader toen hij jong was in zijn allereerste auto en als tweede moment mijn vader op oudere leeftijd in misschien wel zijn laatste auto. De auto als status symbool en vehikel van het leven.

De belofte
We zien de jonge man
Van binnen is hij rijk.
Een open blik naar de wereld
en vol verwachtingen.
We zien de oude man.
Van buiten is hij rijk.
Een gesloten blik.
Zijn zijn dromen uitgekomen?

Lawrence Kwakye - The Promise part 1 and 2

 

Marleen van Lanen 75×100 acryl op doek  “Isurus”

Marleen van Lanen (1980) maakt abstracte schilderijen waarbij zij naast olie- of acrylverf andere materialen, zoals zand of stof, gebruikt. 

Deze materialen geven de oppervlakte van het doek een levendige structuur. Haar kleurgebruik is opvallend, vaak met knallende kleuren. Voor dit werk Isurus is een meer ingetogen palet gekozen.

Marleen van Lanen - Isurus

 

Saskia Schuit 50×60 gemengde techniek “Compositie”

SCHATGRAVEN
Tristan begeeft zich al mopperend op weg. ‘Nee he, wat moet ik daar nu doen, chillen kun je er vast niet’, denkt Tristan. Onderweg gaat vijf keer zijn mobiele telefoon en die groeit langzaam vast aan zijn oor. Tristan ziet niets van de wonderschone wereld  om zich heen.
Wat onwennig stapt hij het museum binnen, waarnaar zijn moeder hem heeft gestuurd. ‘Kun je de rijkdom van de kunst ervaren’  zegt ze nog tegen hem, maar Tristan hoort het al niet meer. Hij loopt wat onwennig naar de eerste zaal. Nog voor- dat hij daar arriveert gaat weer zijn mobieltje. ‘Oei, dat klinkt wel erg hard hier’, denkt hij, ‘en iedereen kijkt gelijk naar mij.’  Tristan snelt naar het eerste schilderij en blijft daar zeker wel een hele seconde voor staan kijken. Zijn blik gaat daarna rond in de zaal en hij wil naar de volgende gaan.
Dan staat er ineens een vrouw naast hem, die hem vraagt ’Als je uit deze zaal een schilderij mocht uitzoeken om mee naar huis te nemen, welke zou je dan kiezen?’ Zo heeft Tristan het nog niet bekeken. Spontaan zegt hij ‘die daar….’  ‘Wat trekt jou zo aan in dat schilderij?’, vraagt de vrouw. ‘De kleuren vind ik mooi en ja de vorm ook eigenlijk wel’, geeft Tristan schoorvoetend toe ondertussen vergetend dat hij inmiddels al ruimschoots langer dan die ene seconde naar het schilderij staat te kijken. ‘Welk woord komt er bij je op?’, vraagt de vrouw dan ineens. ‘Verbinding’ zegt Tristan en ‘Waar denk je aan bij het woord verbinding’, vraagt de vrouw. ‘Samen, relaties…………… ‘, Tristan kan niet meer stoppen. ‘Zou je daar je eigen verhaal bij kunnen maken’, vraagt de vrouw weer. ‘Jaaaa, dat  zou ik wel kunnen of een tekening erover maken, daar ben ik nog niet uit, lijkt me leuk.’
Tristan gaat verder de zalen door, nu neemt hij de tijd om zijn favoriete schilderijen rustig te bekijken en zijn eigen verhalen erbij te fantaseren. Zijn mobiel bergt hij op. ’Wat is dat fijn,’ denkt hij, ‘nu vind ik het wel cool om hier te zijn, haast net zo leuk als chillen.’

‘Wat een rijkdom, daar doe ik het voor’, denkt de kunstenaar van het schilderij waar ze net samen voorstonden.

Saskia Schuit Office, sxeschuit@gmail.com,  LinkedIn.com

Saskia Schuit - Compositie

 

Lijst Exposanten via ArtShare (Mariska Mallee)

Annelien van Kempen 2 sokkels 43x34x90 met glasobjecten: Glazen Zakken Boudhinnen” en  Martie van Essen proza

Glaskunstenaar Annelien van Kempen (1955) creëert vrolijke, kleur-rijke, glazen zakken. Zij symboliseren de rijkdom van de aarde, de ‘oogst’ van de natuur: wol, graan, aardappelen, bloemen, water, gesteente. Zakken hebben een menselijke maat, ze wisselen van dimensie als ze leeg zijn en gevuld worden. Een geblazen glazen zak is per definitie ‘gevuld’: kleur en vorm representeren de inhoud.
De Glazen Zakken, speciaal gemaakt voor het Festival De Vulkaan, zijn ‘Boudhinnen’, zij dansen in het rond met vrouwelijke vormen, getooid in de kleuren van de Hollandse bollenvelden.
Vanuit de rijkdom van het delen van expressie heeft Annelien de Boudhinnen in de wereld gezet. Mariska Mallee, beeldend kunstenaar, schetste vormen en koos kleuren. Martie van Essen, schrijfster van verhalen en gedichten, maakte het poëtisch proza.

www.annelienvankempen.nl 

Annelien van Kempen glas en Martie van Essen proza

IMG_6530 Annelien van Kempen

 

Mandy Geuskens 70×100 inkt en aquarel: “Vuurvogel”

De rijkdom van de verbeelding, het vuur van de vulkaan. Rijkdom is met passie kunnen werken aan beelden van schoonheid en kleur. Over Vuurvogel vertelt zij: ‘Meestal begin ik in het midden. Later ga ik ergens anders verder, bijvoorbeeld in een hoek. Een boven- of onderkant is er niet. Ik draai het materiaal en teken de lijnen in de richting van de voorbije dag op gevoel. Er zijn een aantal werken van gelijke aard. Die illustraties zijn figuratief, daarin herken je mensen en voorwerpen. Vuurvogel is een abstract lijnenspel, golvende bewegingen die alle kanten opgaan met maar af en toe iets herkenbaars. Het rood geeft de tekening al haar kracht en intensiteit. Het is een eer deze tekening binnen de expositie te kunnen plaatsen. Het idee van het festival Op de Vulkaan en Vuurvogel zijn gelijk.’

Mandy Geuskens - Vuurvogel

Vuurvogel

Vuurvogel