Bacinol Delft & Arti-Shock Rijswijk

Bacinol Delft & Arti-Shock Rijswijk

De eerste resultaten van de samenwerking zijn nu te zien.
15 oktober t/m 26 november 2021
Stadskantoor Delft
Stationsplein 1, Delft

Geopend maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17 uur.

‘Wethouders verknopen Delft & Rijswijk!’Op vrijdag 15 oktober legden Delftse wethouder Bas Vollebregt en Rijswijkse wethouder Johanna Besteman een symbolische knoop ter opening van de expositie De Ontmoeting. Ze gaven daarmee het startsein voor een grensoverstijgende expositie in het Stadskantoor van Delft en een serie gratis toegankelijke workshops die samenhangen met dit Delfts-Rijswijkse samenwerkingsproject: https://www.ateliersbacinol.nl/expo…/project-de-ontmoetingKunstenaars uit het Delftse ateliercomplex Bacinol en kunstenaars van de Rijswijkse Galerie Arti-Shock trokken de afgelopen maanden samen op. In groepjes van steeds een Delftse en een Rijswijkse kunstenaar maakten zij kunst die gaat over grenzen: de grenzen tussen Delft en Rijswijk en over de grenzen van kunstenaars uit beide gemeenten. De verrassende resultaten zijn in de huidige presentatie in het Stadskantoor van Delft te zien van 15 oktober tot en met 26 november.

Meer weten over de gratis toegankelijke workshops? Klik hier voor meer informatie: https://www.ateliersbacinol.nl/…/workshops-project…

De Ontmoeting,

Eerste ontmoeting was zaterdag 29 mei in gebouw Bacinol 2.

Website BACINOL 2 Creatieve broedplaats Delft

Ideeën tuimelden over elkaar heen. En al pratend denken sommige deelnemers er over geen duo’s, maar trio’s te maken. Of om te gaan participeren in meerdere duo’s: Samenwerken als motto.

Wat ook opborrelde was om de komende tijd met elkaar verkennende wandelingen te gaan maken in het grensgebied van Delft en Rijswijk. Om daar – wellicht – kunstzinnige sporen achter te laten of om die wandelingen weer te gebruiken als inspiratiebron voor nieuw werk. Plannen om schetsen, steekwoorden en ander voorbereidend werk onderdeel te laten zijn van het project en in ieder geval is het leuk en inspirerend als de kunstenaars hun denk- en werkflarden delen via een groepsmail. Dan weten we van elkaar waar we mee bezig zijn. En dat alleen al kan weer leiden tot nieuwe plannen. Tekst gedeeltelijk uit persbericht Rob van Es, Bacinol.

Woensdag 16 juni in het atelier van Ben Stolk

Judith Aardse wilde de grenzen tussen Delft en Rijswijk gaan bewandelen en een aantal kunstenaars wilde met haar mee. Voorbereidingen wandeling pasgeld 16 juni

Zaterdag 3 juli wandeling Pasgeld

De interessante geschiedenis van Pasgeld, grensgebied tussen Rijswijk en Delft.
Wilbert van Bijlert vertelt ons er het fijne over bij buurthuis De Drassige Driehoek.
Ben, Ilona en Winnifred, ideeën opdoen, schetsen en fotograferen
Rob van Es, microfotograaf verzameld planten delen voor de microscoop
Een imposante treurwilg ontmoet tijdens wandeling Pasgeld waar de natuur dicteert
Wim van Egmond, microfotografie, Ben Stolk, omgevingskunstenaar en Ilona keramist en tekenaar, al wandelend filosoferen over de natuur in Pasgeld, waterbeestjes verzamelen in de Delftse Schie en de Rijswijkse Vliet: Zullen er verschillen zijn???
Zondag 25 juli wordt dat onder de microscoop bekeken. Verslag hiervan volgt.
De watertoren van pasgeld is nu woonhuis

Mariska Mallee en Ben Stolk kropen zondagmiddag 25 juli achter de microscoop. Dat deden ze in het atelier van Rob van Es, waar ook mede-microscopist en mede-Bacinoller Wim van Egmond aanschoof. Ben en Mariska leerden hoe je van ragfijn gesneden plakjes plant betoverende cellenlandschappen kunt maken. Onder meer werd oogst van de pluksessie van Ben en Bacinol- en papierkunstenares Elise Kloppers – die vorige week door de drassige driehoek struinden –versneden voor nader microscopisch onderzoek. Met hulp van Wim van Egmond bekeken Mariska en Ben zondag ook onzichtbare waterdiertjes uit een pot met drab. Raderdiertjes bijvoorbeeld die met twee roterende borstels op hun kopjes als kruimelzuigers door het water grazen. Maar ook pantoffeldiertjes, amoebes en zelfs een zonnediertje kwamen in zicht. (tekst: Rob van Es)

Rob van Es en Wim van Egmond tonen de kunstzinnige microwereld
Ben onderzoekt zijn zelf geoogste preparaat
Het beeld scherp krijgen….is een dingetje…. fantastische ervaring het super kleine te zien. Wat een complexe wereld komt er tevoorschijn…..WAUW

Stukje nerf en blad van een braam uit Pasgeld
Paardestaart: “Sporen zijn weggeschoten, gesprongen “elastiekjes” van de katapult hier mooi zichtbaar (Foto Rob van Es)
Stylonychia
Foto: Rob van Es
Radardiertje (foto Rob van Es)
Bladnerf braamblad Pasgeld (Foto Rob van Es)

Overigens, vrijdag 23 juli was ook Arti-Shocker Christiaan de Roo bij de microscopen van Rob van Es. Christiaan en Rob gaan samen iets doen. Ook Christiaan maakte kennis met microscopische landschappen van plantencellen. Eerste plannen gaan ondermeer in de richting van achter elkaar te plaatsen glasplaten, waarbij je via een structuur van transparante plantencellen (bijvoorbeeld van de berenklauw uit Pasgeld) kijkt naar daarachter gemonteerde glasplaten die de landschappelijkheid van het grensgebied van Rijswijk en Delft laten zien. Het grensgebied vanuit het perspectief van het binnenste van de plant zeg maar. Moet allemaal nog uitgewerkt worden natuurlijk, maar het begin is er! (tekst: Rob van Es)

Vrijdag 30 juli samenwerking met microfotograaf Wim van Egmond.
Foto’s van een klein stukje wordt haarscherp en super uitvergroot.
Geweldige apparatuur legt het kleinste detail van mijn werkstuk What’s next? Map of now, number 1, vast.

voorproefje detail schilderij (microfoto Wim van Egmond)

Hieronder links naar website Rob, Wim, Judith, Ilona, Ben en Winnifred die in dit bericht worden genoemd

Rob van Es

Wim van Egmond

Judith Aardse

Ilona Senghore

Ben Stolk

Winnifred Bastian